Šef Mercedesa Toto Wolff kaže da je Lewis Hamilton na putu da izjednači (ili sruši) Schumacherove rekorde, ali smatra da su postignuća sedmerostrukog F1 prvaka ‘na potpuno drugoj razini’.


Nakon rekordne šeste pobjede na Silverstoneu prošlog vikenda, Hamilton je nastavio koračati ka Schumacherovom rekordu od 91 pobjede. Trijumf u Britaniji mu je bio 80. u karijeri, te je Hamilton sada 11 pobjeda iza Schumachera.

S obzirom da je u posljednjih 12 mjeseci Hamilton pobijedio 15 puta, Wolff smatra da je Britanac na putu da izjednači Schumacherove rekorde, ali smatra da su postignuća legendarnog njemačkog vozača ‘na potpuno drugoj razini’ od Hamiltonovih.

„Ako ste nadareni kao on, ako radite naporno kao on, onda se desi da dođete u tim koji je mjerilo za sve, što vam daje dobar temelj za uspjeh,“ rekao je Wolff o Hamiltonovim postignućima.

„Ali postići ono što je postigao Michael, koji je postigao najviše do sada—on je na potpuno drugoj razini u odnosu na ono što je bilo ko uradio.“

„Bit će teško (izjednačiti Schumacherove rekorde), ali on (Hamilton) je na dobrom putu, mora ostvariti još više pobjeda i osvojiti još više naslova kako bi se izjednačio sa Michaelom.“

Hamilton već drži rekord za najviše osvojenih pole positiona, 86, a Schumacherov rekord je srušio na VN Italije 2017. godine. Osim toga se približava Schumacherovom rekordu po broju osvojenih postolja (155)—Hamilton se za vikend na Silverstoneu po 143. put popeo na pobjedničko postolje.