Jacques Villeneuve tvrdi da Mercedes treba pobijediti bez sedmerostrukog svjetskog prvaka Lewisa Hamiltona, kako bi dodatno ojačali svoj imidž.

Svjetski prvak iz 1997. godine vjeruje da je Mercedesova pozitivna medijska slika dosegla tačku zasićenja i da ako im Hamilton nastavlja ‘dodavati’ titule neće stjecati daljnji dobitak.

Kanađanin je mišljenja da bi se imidž njemačke momčadi mogao popraviti samo ako mogu osvojiti prvenstvo bez Lewisa Hamiltona.

„Mercedes je možda doživio vrhunac medijskog odziva,“ rekao je Villeneuve za Canal +.

„Nova pobjeda, sa ili bez Lewisa, ne čini mnogo. Imati Lewisa u bolidu, da, mnogo će ih imati ali (trenutno) se čini da slika Lewisa raste, a ne Mercedesa koji bi mogao pobijediti sa bilo kojim vozačem. To je percepcija.“

„Ono što bi Mercedesu uistinu pomoglo jest pobjeda s vozačem koji nije Lewis Hamilton,“ smatra on.

Villeneuve dodaje kako je jasno šta namjerava njemačka momčad. Smatra da žele da britanski vozač treba oboriti sve rekorde sa Mercedesom i da je za to potrebna samo jedna sezona.

„Jasno je da treba oboriti sve rekorde, biti svjetski prvak s najviše (osvojenih) prvenstava u historiji. Mercedes to želi, a za to je potrebna samo (jedna) sezona.“

Jacques vjeruje da je kasna najava produženja ugovora sa Hamiltonom od strane Mercedesa bila zbog toga što se dvije strane nisu uspjele dogovoriti oko nekih neotkrivenih stvari.

„Očigledno je da se dvije strane nisu složile, bilo da je to financijska ili socijalna potreba. Prema onome što smo shvatili, Lewis je želio raditi manje, a biti više plaćen. Obično to ne ide zajedno,“ stava je Villeneuve.

Romain Grosjean, također govoreći na konferenciji za novinare se složio s Villeneuveovom procjenom situacije.

„Zapravo Lewis, prve stvari koje smo od njega mogli pročitati su bile: želim nastaviti, sretan sam u Formuli 1, pa ako ugovor ne bude odmah potpisan, pretpostavljamo (da se) financijski nisu složili i mislim da je Lewis bio sve pohlepniji,“ rekao je Grosjean.