Max Verstappen je fenomenalnom vožnjom došao do pobjede u Austriji, ali je njegova pobjeda pod istragom, s obzirom da je došlo do kontakta između njega i Charlesa Leclerca 2 kruga prije kraja utrke. Nizozemac je imao jako loš start sa drugog mjesta i pao je na devetu poziciju. Produžio je svoj prvi stint i kroz bokseve je prošao ispred Hamiltona. U čistom zraku je RB15 bio najbrži na stazi i Verstappen je redom na stazi prestizao Vettela, Bottasa, a onda je velikim koracima stizao Leclerca, ispred kojeg je prošao 2 kruga prije kraja. No, u zavoju 3 je došlo do kontakta između njih dvojice i ovaj incident je pod istragom sudija. Charles Leclerc je završio drugi nakon odlične utrke koju je odradio. U prvom stintu na softu je bio najbrži i vodio je 5 sekundi ispred Bottasa, ali Ferrari na hardu nije bio tako konkurentan. Od Verstappena se branio nekoliko krugova, ali je Nizozemac prošao ispred nakon kontakta u 3. zavoju. Treće mjesto pripalo je Valtteriju Bottasu u Mercedesu. Ovime je prekinut Mercedesov niz od 8 pobjeda i 100% učinak ove sezone.


Priča utrke:

Charles Leclerc je sjajno krenuo sa pole positiona i zadržao je prvo mjesto. Max Verstappen koji je startao sa druge pozicije je imao jako loš start i pao je na sedmo mjesto, iza Sebastiana Vettela, koji je u prvom krugu nadoknadio 3 pozicije.

Lando Norris je također imao sjajan start i borio se sa Mercedesom Lewisa Hamiltona, koji je ostao ispred. Taj dvoboj je iskoristio Kimi Raikkonen, koji je prošao ispred vozača McLarena i smjestio se iza Hamiltona. Vettel je pratio Norrisa 2 kruga i prošao je ispred Britanca u prvom DRS pravcu. Norris je uzvratio na drugom pravcu i bio je paralelno sa vozačem Ferrarija, ali je Vettel bio bolji na kočenju. Vettel je u šestom krugu napao Kimija Raikkonena i prošao ga je na prvom DRS pravcu, čime se popeo na 4. mjesto.

Leclerc je kontrolirao dešavanja sa vrha i imao je 2.5 sekunde prednosti ispred Bottasa i 4.9 ispred Lewisa Hamiltona i kako su krugovi odmicali povećavao je svoju prednost. Vettel je bio u čistom raku i vozio je pola sekunde po krugu brže od Hamiltona ispred njega.

Verstappen se ‘probudio’ nakon lošeg starta i riješio se Norrisa i Raikkonena unutar 2 kruga. Leclerc je nastavio povećavati prednost i nakon 14 krugova je imao 4 sekunde prednosti.

Norris je sustizao Raikkonena, a sjajnim manevrom na kočenju na kraju prvog DRS pravca je prošao ispred Finca, koji je bio pod pritiskom Pierrea Gaslya u Red Bullu. Vettel je konstantno smanjivao zaostatak za Hamiltonom i prišao je vozaču Mercedesa na 3.4 sekunde zaostatka. Ferrariji su dodatno podigli svoj tempo, te su Leclerc i Vettel razmjenjivali najbrža vremena. Leclerc je ‘pobjegao’ Bottasu na skoro 5 sekundi, dok se Vettel približio Hamiltonu na 2.5 sekundi zaostatka.

Pierre Gasly i Kimi Raikkonen su vodili borbu za 7. mjesto. Gasly je napao Finca na kraju drugog DRS pravca, ali se Iceman odbranio na kočenju. Hamilton se mučio na mediumu te je konstantno išao široko u prvom zavoju. Vettel je smanjio zaostatak ispod 2 sekunde za Britancem. Bottas i Vettel ulaze u boks istovremeno. Bottas je prešao na hard gume i njegov boks je trajao 3.5 sekundi, dok Ferrari nije bio u potpunosti spreman za Vettela, te je njegov boks potrajao čak 6.1 sekundu. Vettel se na stazu vratio na 8. mjesto. Leclerc je krug kasnije otišao u boks. Vettel je pretekao Gaslya, a slijedeći na redu je bio Raikkonen.

Bottas se na stazu vratio na četvrto mjesto, ali je Vettel izgubio puno vremena pošto njegova momčad nije bila spremna za njega. Ferrari je Leclercovu promjenu guma obavio 4 sekunde brže nego Vettelovu. Leclerc se na stazu vratio na treće mjesto, 4 sekunde ispred Bottasa. Hamilton je tada preuzeo vodeće mjesto i postavio je novo najbrže vrijeme utrke.

Hamilton se preko tim radija žalio da gubi downforce, a samo u 27. krugu je Verstappen bio 6 desetinki brži od Britanca. Njih dvojica su u tim trenucima držali prve dvije pozicije, ali su bili jedini od vodećih koji nisu išli u boks. Vettel je podigao svoj tempo i u 30. krugu postavlja novo najbrže vrijeme utrke. Hamilton je na kraju 30. kruga otišao u boks, a osim guma, Mercedes mu je promijenio i prednje krilo. Njegovo stajanje je trajalo 11 sekundi, te je Vettel prošao ispred Britanca. Vettel je i u tom krugu odvezao novo najbrže vrijeme i bio je samo 5 sekundi iza Bottasa.

Verstappen je krug poslije Hamiltona otišao u boks, a na stazu se vratio ispred Britanca na četvrto mjesto. Hamilton je tako zbog promjene prednjeg krila izgubio dvije pozicije: jednu od Vettela, jednu od Verstappena. Hamilton je vrlo vjerovatno oštetio svoje prednje krilo u jednoj od mnogobrojnih ‘ekskurzija’ preko pasica. Prva petorka je bila na hard gumama, a Leclerc je imao 4.1 sekundu prednosti ispred Bottasa, koji je bio oko 5.5 sekundi ispred Vettela.

https://twitter.com/F1/status/1145330107969626113

Leclerc je postavio novo najbolje vrijeme utrke u 37. krugu i povećao je svoju prednost ispred Bottasa na 5 sekundi. Vettel je također vozio brže od Finca i smanjivao je zaostatak. Verstappen, koji je bio iza Vettela, vozio je jako dobar stint na hard gumama i bio je samo 2.6 sekundi iza vozača Ferrarija.

Iza njih se u sredini poretka vodila velika borba, usred koje se našao Pierre Gasly. Naime, Ricciardo u Renaultu je krenuo na hard gumama i vozio je dug prvi stint, a njemu su se približili Norris i Gasly. Norris i Gasly su odradili stajanje u boksu, te je vozač McLarena prešao na medium gume. Čini se da je britanska momčad sigurna u svoj bolid da će biti nježan prema gumama, te su za razliku od konkurencije, koji su prešli na hard, oni prešli na medium. Norris je u 42. krugu prošao Norrisa na drugom DRS pravcu. Momčad Mercedesa je svojim vozačima javljala da paze na temperature kočnica, koje su bile ‘na limitu’.

Verstappen se velikim koracima približavao Vettelu i taj zaostatak je smanjio na 1.7 sekundi. Verstappen je nastavio pritiskati i krug po krug smanjivati zaostatak za Vettelom. U 47. krugu je bio pola sekunde iza vozača Ferrarija. Vettel je bio samo 2.6 sekundi iza Bottasa, ali je bio pod velikim pritiskom Verstappena. Verstappen je napao u prvom DRS pravcu, ali mu je Vettel ‘zatvorio vrata’.

Vertsappen je imao sjajan tempo. Nizozemac je na istom mjestu u narednom krugu napao Vettela, ali je Nijemac na sličan način ponovo ‘zatvorio vrata’. U narednom krugu je Verstappen imao bolji izlazak na drugi DRS pravac i prošao je ispred Vettela s vanjske strane u zavoju 4. Verstappen je unutar jednog kruga napravio 1 sekundu prednosti ispred Nijemca.

Vettel već u narednom krugu odlazi u boks i sa hard guma prelazi na soft. Time je on pao iza Hamiltona. Verstappen je nastavio voziti najbrža vremena i bio je 1.8 sekundi iza Bottasa. Vozač Red Bulla je nastavio voziti jako brzo i velikim koracima je sustizao Bottasa. U tim trenucima je on bio samo 6 sekundi iza prvoplasiranog Leclerca.

Verstappen je u 55. krugu bio samo pola sekunde iza Bottasa. Verstappen se požalio kako gubi snagu motora u trenucima kada je ušao unutar 1 sekunde zaostatka za Bottasom. Unatoč problemima, Verstappen je nastavio pritiskati Finca. Verstappen u 56. krugu prolazi ispred Bottasa na kočenju na kraju prvog DRS pravca. 15 krugova do kraja, Verstappen je bio 5.1 sekundu iza vodećeg Leclerca. Nakon užasnog starta i pada na deveto mjesto, Nizozemac je napravio veliki preokret i vratio se na poziciju s koje je startao. On je vozio oko 2 desetinke brže od Leclerca iza kojeg je bio 4 sekundi 10 krugova prije kraja.

Leclerc je imao posla sa vozačima koje je morao obilaziti za cijeli krug, što je išlo u korist Verstappenu, koji je smanjio zaostatak za Leclercom na 3 sekunde. Vettel je u međuvremenu velikim koracima sustizao Lewisa Hamiltona od kojeg je vozio po sekundu po krugu brže. 7 krugova do kraja, Verstappen je bio samo 2.2 sekunde iza Leclerca. U narednom krugu je zaostatak pao na 1.4 sekunde.

U 66. krugu, Verstappen je ušao unutar DRS razmaka za Lecelrcom. Napao ga je na prvom DRS pravcu, ali Leclerc se brani. Verstappen je pokušao i u drugom DRS pravcu, ali i Leclerc to ponovo brani. Verstappen je na kočenju u zavoju 3 bio nakratko ispred Leclerca, ali se Leclerc još jednom sjajno brani. Verstappen je napao i pretekao Leclerca ali je došlo do kontakta između njih dvojice. Verstappen je udario točkom Leclercov Ferrari. Iza njih Vettel pretiče Hamiltona i penje se na 4. mjesto.


Poredak utrke: