Bivši vozač Formule 1, Jaime Alguersuari priznaje kvalitetu Carlosa Sainza, trenutno jedinog Španjolca na gridu. Kataloncu je jasno da će uz dobar bolid, McLaren imati šanse da dođe do postolja – a podvlači da Sainzov talenat opravdava što je u jednoj od najistaknutijih momčadi.


Iako je prošlo skoro deset godina od posljednje F1 sezone u kojoj je Alguersuari nastupio. Ipak 29-godišnjak i dalje vjeruje da je bolid, kako u njegovo vrijeme tako i sada, ono što određuje sezonu vozača. Stoga, bez saznanja o pravim performansama McLarena, on tvrdi da će sezona za Carlosa Sainza zavisiti od toga koliko je MCL35 dobar.

Bivši vozač Toro Rossa uvjerava da će Carlos sa pravim alatom odraditi zadatak – osvojiti mnogo bodova i imati mnogo više mogućnosti da se ‘vrati’ na postolje kao što je to učinio prvi put na VN Brazila 2019. godine.

Stoga, za Alguersuarija je jedina nepoznanica pravi potencijal McLarena, jer on ne vjeruje da Sainzu ne nedostaje kvaliteta. Pored toga, smatra da kad Sainz svaki put izađe na stazu – pokazuje da zaslužuje biti u Formuli 1.

„Već neko vrijeme nisam bio u kontaktu (Sainz). Sada, kad je sve odgođeno i ne znamo kad će se on vratiti, ne znam koliko je bolid konkurentan, kako ekipa radi – sve zavisi od toga. Na kraju, kada me pitaju o vozačima Formule 1, dosta toga zavisi od bolida kojeg imaju,“ rekao je Alguersuari za radio Marcu – kada su ga pitali za Sainzove mogućnosti ove godine.

„Ako ima dobar bolid koji će biti ispred, on će osvojiti dosta bodova i imati dobru šansu za osvajanje postolja – ali naravno nije pitanje kvaliteta, talenta ili odlučnosti. Sainz je to već više puta dokazivao i to ne samo u Formuli 1, već i u drugim kategorijama – da je vrlo dobar vozač i da zaslužuje biti tamo gdje jest,“ dodao je.

Unatoč kvaliteti koju imamo na gridu, Alguersuari žali što trenutno stanje koje vlada (COVID19) toliko utječe na sportske aktivnosti i ohrabruje sve da rade zajedno kako bi što prije zaustavili ovakvo stanje.

„To je pitanje za sve, za Formulu 1 i za sve sportove općenito. Ono što se događa nije se događalo prije u historiji, tako da je prva i najvažnija stvar da svi izađemo iz toga što je prije moguće. Da radimo zajedno, a ne odvojeno i da svi slijede pravila.“