Racing Point negira da je njihov protest protiv Renaulta pokrenuo bivši uposlenik francuske momčadi. Umjesto toga, priča seže do Renaultovog prvog izlaska sa R.S. 19 na stazu u Barceloni. Go-Pro koji je bio na Ricciardovoj kacigi pokazao je nekoliko sumnjivih trenutaka.


Renault je odlučio da se neće žaliti na diskvalifikaciju sa VN Japana, pošto nemaju dodatni materijal koji bi mogli predstaviti. Naime, Racing Point je nakon utrke u Suzuki uložio protest protiv Renaultovog sistema za kočenje, te je FIA zapljenila Renaultov sistem za kočenje, kao i Hulkenbergov i Ricciardov volan.

Međutim, zanimljivo je da Renault nije kažnjen za ono za šta ga je Racing Point optuživao, već je istraga otkrila još jedan sistem kočenja na stražnjoj osovini, o kojem Racing Point nije ništa znao, a koji bi se u najširem smislu mogao nazvati pomagalom u vožnji, čime Renault krši pravilo 27.1, koje kaže da vozač sam, bez ikakvih pomagala treba upravljati bolidom.

Racing Point u svom protestu nije dostavio detaljno objašnjenje kako je Renault ‘varao’, te su taj posao prepustili sudcima i FIA-i. Renault je mišljenja da ih je ‘otkucao’ bivši zaposlenik, ali Racing Point to demantuje, te priča ima drugačiju pozadinu.

Prva klica sumnje javila se nakon što je na YouTubeu osvanuo video Renaultovog prvog izlaska na stazu u ovoj godini. U okviru filmskog dana je na Ricciardovu kacigu montirana Go-Pro kamera, koja je dostavila oštre slike displaya na Renaultovom volanu.

Tu se jasno vidi da Ricciardo tokom kruga nijednom nije mijenjao balans kočnica. Odgovarajući prekidač za to se nalazi lijevo ispod displaya. Ali na displayu se jasno vidilo da se procentualna vrijednost za ‘Brake Balance’ u gornjem lijevom uglu zaslona mijenjao—ovisno od pozicije bolida na stazi.

Cijela stvar je isprva prošla ‘ispod radara’. No, kada se zbog sudara sa Hulkenbergom na VN Velike Britanije u Perezovom bolidu slomio prekidač za podešavanje sile kočenja, zbog čega je Meksikanac morao cijelu utrku voziti s jednom postavkom, inžinjeri Racing Pointa su se prisjetili neobičnih snimaka sa Ricciardove kacige.

Racing Point je potom napravio dosje nakon detaljne analize Renaultovog sistema, koji u skladu s tim automatizira podešavanje balansa kočnica, kako bi u hitnim slučajevima koristili takav sistem. Momčad je FIA-i poslala upit da li je takvo nešto legalno. Kada su nakon VN Singapura dobili odgovor da takav sistem nije dozvoljen, Racing Point je odlučio uložiti protest protiv Renaulta. Skupljanje dokaza se odužilo sve do VN Japana, te su priložili onboard snimke sa Renaultovih bolida i trenutaka kada se mijenja balans kočnica, bez da njihovi vozači išta urade na volanu.

Pri tome je utvrđeno da se balans kočnica uvijek mijenjao na istim mjestima na stazi. Na pitanje za šta onda Renaultu služi prekidač na volanu za postavljanje balansa kočnica, iz Racing Pointa su rekli:“Možda vozač time može nadjačati automatizirani sistem.“