Šef Red Bulla Christian Horner je pojasnio da njegovoj ekipi ne treba Sebastian Vettel pošto već imaju Maxa Verstappena. Kaže da ne žele imati ‘dva alfa mužjaka’ u svom timu.

Ferrari je jučer objavio da Vettel napušta ekipu na kraju ove godine, što znači da je četverostruki prvak ‘slobodan agent’ za 2021. godinu. 32-godišnjak je rekao da će sačekati sa svojom odlukom i da će razmisliti šta mu je stvarno bitno kada je u pitanju njegova budućnost.

Vettel je krajem 2014. prešao u Ferrari iz Red Bulla s kojim je osvojio četiri uzastopna naslova, ali u Ferrariju osim 14 pobjeda nije uspio ostvariti sličan uspjeh kao u austrijskoj ekipi. U dva navrata je 2017. i 2018. konkurisao za naslov, ali je oba puta uvjerljivo poražen od Hamiltona i Mercedesa.

Red Bull u liku Maxa Verstappena ima veliki zalog za budućnost, a Nizozemčeve usluge osigurali su do 2023. godine. Austrijska momčad je u usponu nakon što su sklopili saradnju sa Hondom, te svoju ekipu grade oko Verstappena. Njega se tipuje kao jednog od potencijalnih kandidata za naslov kada se sezona 2020 nastavi. Albon je, s druge strane garaže, pokazao obećavajuć napredak otkako je sredinom prošle sezone došao u ekipu.

Kada je upitan da li bi se Vettel mogao vratiti u Red Bull, Horner je rekao:

„Za to postoji jako mala vjerovatnoća. Imamo dugoročni ugovor sa Maxom, a mislim da Alex radi dobar posao. Imamo dobru dinamiku u timu, a iskustvo nas uči da nije dobro imati dva alfa mužjaka u timu.“

„Sebastian je jako konkurentan vozač i mislim da za naš tim ne bi bilo dobro imati dva alfa mužjaka. Zadovoljni smo sa svojom vozačkom postavom. Siguran sam da mu ne manjka opcija za budućnost, ali je očito odlučio da to sa Ferrarijem ne funkcionira,“ rekao je Horner.

Komentirajući Vettelovu odluku da napusti Ferrari, Horner je kazao:

„On je čovjek od principa. Siguran sam da je dobro i dugo razmišljao i morate poštovati njegovu odluku. Ne znam šta će dalje, ali kao što sam rekao, on je čovjek sa sjajnim principima, sjajnim integritetom i nebitno da li odluči nastaviti voziti ili otići u mirovinu—postigao je jako mnogo tokom svog vremena u Formuli 1.“