Red Bull planira izbjeći kazne na gridu zbog promjena komponenti pogonske jedinice i odraditi sezonu sa 3 motora.


Momčadi su ograničene na 3 motora, 3 turbopunjača, 3 MGU-H i MGU-K komponente ove sezone, a Red Bull planira ostati unutar tih granica u 2020. Prošle sezone su oba njihova vozača u nekom periodu odrađivala kazne na gridu zbog premašivanja dozvoljenog broja komponenti, ali ove sezone Bikovi to žele izbjeći.

„Trenutno ne planiramo koristiti 4 motora. Plan je da sezonu odradimo sa 3 motora.,“ rekao je šef momčadi Horner.

Maksimalni dozvoljeni broj MGU-K komponenti je sa dvije povećan na tri nakon što je kalendar proširen na 22 utrke. To će ostati nepromijenjeno i u slučaju da se odgođena VN Kine ne bude nikako vozila.

„Ako budemo imali 21 utrku onda će nam život biti nešto lakši. Ali ako budemo morali iskoristiti 4. motor, sve dok kazne odradimo na pravom mjestu, onda možemo umanjiti njihov uticaj. Uvijek smo favorizirali performanse ispred svega.“

Red Bull je jučer morao promijeniti motor na Albonovom bolidu, ali je u pitanju bila samo mjera predostrožnosti te će danas koristiti taj motor.

Horner je istakao da je zadovoljan napretkom uoči druge sezone saradnje sa Hondom.

„Imali smo dobru zimu. Prošle godine smo odradili prvu sezonu sa Hondom. Mislim da je ta saradnja evoluirala i da je postala još bliža tokom prošle godine i tokom zime. Mislim da je cijeli paket više integriran.“

Honda ni jednu sezonu od povratka u F1 2015. godine nije uspjela ostati unutar dozvoljenih granica, ali bi im to ove godine možda moglo poći za rukom, s obzirom da su u posljednjih nekoliko sezona drastično poboljšali pouzdanost.