Revizija Yas Marina staze mogla bi smanjiti vrijeme krugova premier klase za čak 15 sekundi, a sve ovo znači da će se dodati još tri kruga na završnoj utrci sezone.

Radovi na preuređenju u velikoj mjeri su gotovi na mjestu gdje će se u decembru održati završna utrka sezone 2021. godine. FIA-in trkački direktor, Michael Masi bi sutra trebao pregledati stazu.

Tri područja kruga, koja uključuju više od pola njegovih zavoja, privukla su pažnju. U svakom slučaju zavoji su olakšani ili su spore sekvence zamijenjene pojedinačnim, bržim zavojima.

Ovo je prvi put da je konfiguracija Yas Marina staze promijenjena otkako je otvorena 2009. godine. Novi raspored ima 16 zavoja umjesto 21, a dužina je smanjena za 273 metra. Udaljenost utrke je stoga povećana s 55 na 58 krugova.

Izmjene je dizajnirao Driven International i implementirao ih u suradnji s MRK 1 Consulting. Izvršni direktor Drivena, Ben Willshire rekao je da će novi izgled biti „otprilike 10 do 15 sekundi – ovisno o postavkama i DRS–u, brži“.

Promjene uključuju zamjenu zavoja četiri, pet i šest – šikane i ukosnice – s jednim, bržim zavojem, a uklonjeno je niz sporih zavoja od 11. do 14., te od 17. do 20., gdje bolidi prolaze ispod hotela Yas Viceroy.

Prije donošenja konačnog dizajna testirano je niz mogućih izmjena: „Imali smo mnogo simulacijskih testiranja,“ pojasnio je Willshire.

„Testirali smo to u sim-u i povezali naše podatke s onim što Formula 1 traži i prilično blisko surađivali s njima kako bismo procijenili krug. Dakle, to je bio veliki dio procesa dizajna pomoću simulatora.“

Analiza staze Formule 1 je također pokazala da će se vrijeme krugova značajno smanjiti, potvrdio je izvršni direktor MRK 1, Mark Hughes.

„Odradili smo vlastite simulacije koje smo također replicirali Formuli 1 koristeći njihovu sim tehnologiju, a bilo je ohrabrujuće vidjeti da su nevjerojatno slične,“ pojašnjava on. “To je potvrdilo kvalitetu naših vlastitih simulacija.“

„Imamo manje sporih zavoja, kao i kraću udaljenost staze. Ali to također znači da dodaje tri kruga udaljenosti utrke, tako da je bolje i za gledatelje,“ zaključio je Hughes.