Šef Mercedesa Toto Wolff pojasnio je zašto Srebrne strijele nisu pružile priliku Estebanu Oconu za 2020., iako je francuski vozač bio jedan od kandidata za mjesto u drugom bolidu pokraj Lewisa Hamiltona.


Nakon što je debitirao u Formuli 1 sredinom 2016. godine sa Manorom, Ocon je do kraja 2018. vozio za Force Indiju, a svoj zanat je pekao uz Sergia Pereza. Unatoč dobrim vožnjama, izgubio je svoje mjesto u Force Indiji (sada Racing Point), pa je sezonu 2019. proveo kao razvojni i rezervni vozač Mercedesa, svoje matične momčadi, čiji je ujedno juniorski vozač.

Bio je u kombinacijama da slijedeće sezone vozi pokraj Lewisa Hamiltona, te su Srebrne strijele ‘vagale’ između njega i Valtterija Bottasa, a na kraju je izbor pao na Finca. Kako ne bi još jednu godinu proveo ‘na tribinama’, Mercedes je odlučio pustiti Ocona u Renault, gdje će ovaj voziti naredne dvije sezone.

Šef Mercedesa Toto Wolff objašnjava da nisu željeli upariti Ocona sa šesterostrukim prvakom Lewisom Hamiltonom, pošto je to potencijalno moglo uništiti karijeru mladog francuza.

„Argument koji je ‘prelio času’ bio je da uparivanje Ocona sa Hamiltonom, koji je sedam godina u Mercedesu i nalazi se na vrhuncu svoje karijere, nije bilo dobro za njega, pogotovo nakon godinu dana bez vožnje.“

„Ta priča je mogla biti uzbudljiva i bila bi dobra, ali jedini vozač koji je to uradio bio je upravo Lewis Hamilton. Svim ostalim vozačima je bilo potrebno vrijeme. Nisam želio riskirati njegovu karijeru i nisam želio da on sve riskira kako bi porazio Lewisa. Zbog toga smo donijeli takvu odluku,“ pojasnio je Wolff.

Suprotno Mercedesu, Ferrari i Red Bull su bili hrabriji u promoviranju svojih mladih vozača—Red Bull je to tradicionalno radio kroz historiju sa Vettelom, Ricciardom, Kvyatom, Gaslyem, Verstappenom, Albonom, dok je Ferrari zimus napravio hrabar potez promoviranjem Leclerca nakon samo jedne pune sezone u Formuli 1.