Sportski direktor McLarena Gil de Ferran kaže da će njegova momčad odmarati tek kad budu prvi i drugi, a istakao je da su zadovoljni poboljšanjima u odnosu na prošlu godinu.


Britanska momčad je napravila broje promjene preko zime, počevši od vozačke postave. Prošle godine su za upravljačem McLarena sjedimi Stoffel Vandoorne i Fernando Alonso, dok su ove godine tu Lando Norris i Carlos Sainz.

Osim toga je McLaren napravio velike promjene svog tehničkog osoblja, kako se ne bi ponovili temeljni problemi sa aerodinamikom koji su obilježili njihov prošlogodišnji bolid MCL33. Da se te promjene isplaćuju pokazuje početak sezone i prvi znaci su ohrabrujući. Iako u Kini nisu osvojili bodove i nisu prošli u Q3, McLaren je i u Australiji i u Bahreinu bio u Q3, a u Sakhiru su šestim mjestom osvojili prve bodove svoje sezone.

No, McLaren se želi vratiti na puteve stare slave, a sportski direktor ove momčadi Gil de Ferran kaže kako neće mirovati sve dok ne budu prvi i drugi.

„Renault je napravio sjajan posao za nas ove godine kao dobavljač motora,“ rekao je de Ferran. „Definitivno su napredovali i isporučili su nam snažniji motor i naš cilj jeste ići naprijed, nebitno ko je ispred.“

„Vratim svoje razmišljanje na to kada sam ja bio vozač. Neki se vole fokusirati na neprijatelja, ja ne mislim tako. Kao grupa kontroliramo samo šta mi radimo i na to se trebamo fokusirati i nastaviti ići naprijed. Iskreno, nećemo mirovati dok ne budemo prvi i drugi.“

De Ferran priznaje da je pred McLarenom dosta posla ako se žele boriti sa najboljim ekipama Formule 1, ali je zadovoljan napretkom u odnosu na 2018.

„Ne borimo se za pobjede u ovom trenutku, ali mislim da smo evoluirali u smisu da shvatamo šta nam je potrebno od bolida Formule 1. Ovaj bolid je korak naprijed u odnosu na prošlu godinu, ali nismo pod iluzijama. Znamo da je puno posla ispred nas, govorio sam to i na testiranjima i to se nije promijenilo,“ dodao je de Ferran.