Bivši vozač Formul1 Felipe Massa kaže da je Max Verstappen fenomen, koji je sposoban da osvoji još puno naslova u karijeri jer ima najbolji bolid i nabolju momčad koja mu to omogućava.

Nakon što je na kontroverzan način osvojio prvi naslov 2021. na posljednjoj utrci u Abu Dhabiju, Verstappen je poduplao svoj uspjeh 2022., osvojivši titulu te godine na potpuno uvjerljiviji način nakon što je postavio novi rekord od 15 pobjeda u jednoj sezoni.

Verstappenova dominantna sezona potaknula je Massu da kaže da bi Nizozemac mogao zaredati sa uspjesima na gridu premier klase motorsporta, a Brazilac je uporedio Verstappena sa nekoliko prvaka.

„Max je fenomen. On je vrlo fokusiran, savršeno se utrkuje i ima uticajnu ulogu unutar momčadi koja ga slijed,“ rekao je Massa za Gazzetta dello Sport.

„On je najbolji vozač, s najboljim bolidom i najboljom momčadi,“ dodao je.

„Možete ga uporediti sa Schumacherom, Hamiltonom i Sennom u njihovim zlatnim vremenima. Još uvijek može osvojiti mnogo naslova,“ uvjerava on.

Dominantna Verstappenova i Red Bullova sezona 2022. činila se malo vjerovatnom nakon prve tri utrke u godini, pri čemu je Ferrarijev Charles Leclerc pobijedio na dvije i preuzeo inicijativu u utrci za naslov, dok je Verstappen imao problem nakon dva mehanička odustajanja.

Međutim, priče se preokrenula. Ferrari je nakon toga zahvatio problem sa pouzdanošću, što je rezultiralo da Monežanin odustane od svojih nadanja da bi mogao doći do naslova. Dodatno su nastale strateške pogreške.

S druge strane, Red Bull je riješio svoje probleme sa pouzdanošću i iskoristio iskoristio neforsirane pogreške i probleme s pouzdanošću Ferrarija kako bi uspostavio nedostižnu prednost u oba prvenstva.

Massa nije siguran koliko će Red Bull koštati kazna zbog kršenje budžeta za nadolazeću sezonu. Austrijska momčad ima oganičen razvoj bolida u zračnom tunelu. Ali, napominje da se do naslova dolazi bez pogrešaka koje je Ferari uradio prošle godine.

„[Red Bull] je završio sezonu prošle godine sa bolidom koji je bio mnogo brži i snažniji od ostatka grida, tako da ostaju najjača momčad,“ nastavio je Brazilac.

„Teško je reći hoće li oni snositi kaznu koju su dobili zbog kršenja budžeta. Ferrari je dobro startao 2022., ali nakon toga su imali problema s pouzdanošću, taktičkih problema i grešaka vozača.“

„Ali iznad svega, zaostajali su za napretkom koji je Red Bull napravio tijekom sezone, tako da su na kraju stvari ispale kako jesu. Da biste pobijedili, morate biti savršeni,“ zaključio je Massa.