Lewis Hamilton kaže da ga je timski kolega Valtteri Bottas pritiskao do samih granica u kvalifikacijama za VN Velike Britanije, a iako je osvojio pole position, Britanac kaže da se mučio.

Hamilton je osvojio pole position sa 3 desetinke prednosti ispred Bottasa, ali je zaostajao za Fincem i u Q1 i u Q2. Tokom prvog Q2 kruga se izvrtio i izazvao je crvenu zastavu jer je za sobom ‘povukao’ šljunka na trkaću liniju.

„Kvalifikacije zapravo nisu bile lijepe za mene. Balans bolida je bio nekonstantan, mučio sam se. U Q2 mi je ‘pukao’ zadnji kraj i izvrtio sam se—bilo je to moje prvo izvrtanje nakon dugo vremena.“

„Srećom, gume su bile uredu, ali sam se vratio u boks i prebacio sam se na set novih guma. Mislim da je ovo bio najteži preokret, znajući da Valtteri vozi brzi krug za brzim krugom. Valtteri je pritiskao cijeli vikend, nevjerovatno je brz ovdje. Mislim da sam imao desetinku i pol prednosti nakon prvog kruga (u Q3) i znao sam da moram biti još brži u drugom krugu, tako da sam bio pod pritiskom da vozim još bolje,“ kaže Hamilton.

Kaže da ga je Bottas pritiskao do samih granica.

„Razlika između nas i trećeg mjesta je relativno velika, ali to nije bitno jer me Valtteri pritiskao do samih granica. Napravio sam promjene uoči kvalifikacija i bilo je još gore. Mučio sam se. Imao sam to izvrtanje..u kvalifikacijama se sve svodi na samopouzdanje i uspio sam se sabrati. Prvi krug je bio dobar a drugi je bio još bolji,“ dodaje Hamilton.

Mercedes je na Silverstoneu imao više od sekundu prednosti nad najbližim pratiteljem Verstappenom u Red Bullu.