Lewis Hamilton je nakon rekordne 92. pobjede u karijeri rekao kako svoje uspjehe ‘duguje Mercedesu’.

Britanski vozač je 2013. godine došao u Mercedes iz McLarena, a njemačka ekipa od 2014. godine neprestano dominira Formulom 1. Hamilton je 71 od svoje 92 pobjede ostvario upravo sa Mercedesom koji je pobijedio na više od 70% utrka od 2014. godine.

Hamilton je također 5 od svojih 6 naslova osvojio u Mercedesu, dok je jedan naslov osvojio 2008. godine u McLarenu. Današnja pobjeda u Portugalu mu je bila 92. u karijeri čime je srušio rekord Michaela Schumachera.

Međutim, s obzirom na dominantnost Mercedesa i činjenicu da će ekipe iste bolide koristiti i naredne godine, jasno je da Hamilton ima priliku drastično ‘popraviti’ Schumacherove rekorde.

“Ovo dugujem Mercedesu—onima koji su ovdje i onima nazad u tvornici. Privilegija je raditi s njima. O ovome sam samo mogao sanjati. Trebat će mi neko vrijeme da shvatim šta se desilo. Trenutno ne mogu pronaći prave riječi.”

“Nisam imao magičnu kuglu kada sam odabrao da dođem ovdje, ali evo me ovdje i mogu vam reći da svaki dan pokušavam izvući maksimum,” rekao je Hamilton.

Hamilton je danas ‘uništio’ Bottasa i pobijedio je sa preko 25 bodova prednost ispred svog timskog kolege. No, u prvom krugu je Britanac pao sa vodeće pozicije na treću i prvi dio utrke je proveo iza Bottasa nakon što je pretekao Sainza, ali je sredinom utrke drastično ubrzao i više nije ispuštao vodstvo. Do odlazaka na zamjenu guma je već imao skoro 10 sekundi prednost ispred Bottasa.

“Danas je bilo teško, sve se svodilo na temperature. To je nešto što sam preduhitrio sa postavkama bolida. Imao sam dobar start, ali sam onda u sedmom zavoju izgubio bolid. Možda sam trebao pokušati braniti poziciju od Valtterija, ali znao sam da ću kasnije imati priliku i to sam uspio i uraditi,” dodao je Hamilton.