Lewis Hamilton kaže da rušenje Schumacherovih rekorda ‘nije nemoguće’, ali da ‘ništa nije garantirano’, aludirajući tako da niko ne može sa sigurnošću reći da će Mercedes u narednim godinama nastaviti svoju dominaciju.


Hamilton je od početka hibridne ere pogonskih jedinica 2014. godine u 99 utrka pobijedio čak 50 puta, dok je njegova momčad vezala pet vozačkih i konstruktorskih naslova. U šest godina sa njemačkom ekipom, Hamilton je osvojio četiri naslova, dok mu je jedan ‘ukrao’ tadašnji timski kolega Nico Rosberg, koji je porazio Britanca u borbi za naslov 2016. godine—nakon čega se povukao iz sporta.

Nakon Rosbergovog povlačenja, Hamilton je vezao dva naslova, koja je osvojio sa velikom bodovnom prednošću ispred glavnog rivala Sebastiana Vettela, te je prišao blizu Schumacherovim rekordima. Hamilton trenutno ima 19 pobjeda manje od legendarnog Nijemca, a upravo je toliki broj pobjeda ostvario samo u posljednje dvije sezone.

Ako bi Mercedes i Hamilton nastavili sa svojom formom, Britanac bi se u teoriji mogao izjednačiti sa Schumacherom po broju osvojenih naslova, a mogao bi i srušiti njegov rekord po broju pobjeda i postolja—Hamilton je već vlasnik rekorda za najviše pole positiona, sa kojeg je startao 82 puta u svojoj karijeri.

Upitan da li je mislio kada je Schumacher osvojio svoj sedmi naslov da niko neće moći dostići njegov rekord, Hamilton  je odgovorio:“Iskreno, ne sjećam se kada je osvojio sedmi naslov. Nemam sjajno pamćenje i ne sjećam se šta sam pomislio kada je osvojio taj naslov. Ali vjerovatno sam pomislio što i svi—da je malo vjerovatno da će mu se iko ikada približiti.“ 

No, Britanac je dodao da nije nemoguće da će dostići Schumacherove rekorde, ali navodi da nije garantirano da će Mercedes nastaviti sa ovakvom formom.

„Nije da je nemoguće [dostići/srušiti Schumacherove rekorde], ništa nije nemoguće, ali osobno—ne znam koliko dugo ću se još utrkivati. Ništa nije obećano, nije garantirano da ćemo svake godine biti konkurenti kao sad i da ćemo imati priliku pobijediti na devet utrka godišnje. Ne uzimam ništa zdravo za gotovo.“

„Naravno, nastavit ću se truditi, nastaviti pokušavati pobijediti—a ako dođe vrijeme da sam blizu [dostizanja Schumacherovih rekorda], onda neka tako i bude. Ali vidjet ćemo, dug je put do tada,“ dodao je Hamilton.