Gene Haas vjeruje da se njegova momčad natječe u „Formuli 1.5“ jer smatra da vodeće 3 ekipe imaju toliku prednost, da ostale ekipe prema njima izgledaju kao da se natječu u drugoj kategoriji.


Iako se Haas bori sa Renaultom za četvrto mjesto u poretku konstruktora, vlasnik Haasa nije optimističan po pitanju budućnosti i ne vjeruje da će njegova momčad ikada moći napraviti nešto više od toga.

„Ne utrkujemo se u Formuli 1—mi se utrkujemo u F1.5,“ rekao je Haas u Austinu. „Ako završimo četvriti, to bi bila pobjeda u našoj seriji.“

Haas kaže da je šokiran lakoćom s kojom se top tri momčadi probijaju kroz poredak i načinom na koji stvaraju prednost nad ostatkom poretka.

„Kada gledam neke utrke i vidim koliko brzo prve 3 ekipe idu stazom, bude pomalo zastrašujuće i pitate se kako ste propustili to. Ne znam zašto su ti bolidi toliko brži. Ali kad sam razgovarao sa Ayaoom [Komatsu, inžinjer Haasa], rekao je da oni prave nekoliko desetinki prednosti sa gumama, nekoliko desetinki sa aerodinamikom i šasijom—tako dođemo do zaostatka od 1 ili 2 sekunde.“

„Znam da ulažemo veliki trud kako bismo se pozabavili svim tim parametrima, ali ne vidim da ćemo ikada moći nadoknaditi tih 1.5—2 sekunde zaostatka za tim dečkima. Oni su jednostavno puno brži.“

Momčadi sredine poretka veliku nadu polažu u uvođenje ograničenja budžeza 2021. godine—to bi trebalo smanjiti količinu novca s kojim top ekipe raspolažu i u teoriji bi trebalo dovesti do ujednačavanja poretka.

Haas se nada da su ta predviđanja tačna, ali opet ne vjeruje da će to biti dovoljno da se u potpunosti ukloni razmak između vodeće trojke i ostatka grida.

„Može li ograničenje budžeta pomoći? Vjerovatno, ako to umanji veličinu njihovog odjela za razvoj i istraživanje. Za svaku osobu koju mi imamo, oni imaju pet ljudi,“ kaže Haas. „Osobno mislim da bi ta petorica dovela do konfuzije, ali čini se da to funkcionira. Ako postoji išta što može smanjiti zaostatak, tehnologija koju oni imaju a mi ne, to bi vjerovatno bilo od velike pomoći. Kako ćemo to napraviti bez da veliki timovi nađu zaobilazno rješenje, ne znam, ali nešto nije u redu. Mislim da nikada nećemo moći nadoknaditi taj zaostatak,“ zaključio je Haas.