Ferrari je počeo procjenjivati ‘nove koncepte’ za svoj SF90 nakon što su poslije novog, ubjedljivog poraza od Mercedesa (i Red Bulla) u Španiji priznali da bi cjelokupni dizajn njihovog ovogodišnjeg bolida možda mogao biti pogrešan—jedno od problematičnih područja su i nove Pirellijeve gume.


Talijanska momčad je nakon impresivnih performansi na predsezonskim testiranjima vrijedila za favorita, ali su u prvih pet utrka sezone doživjeli pet ubjedljivih poraza od Mercedesa, koji je ostvario pet uzastopnih dvostrukih Mercedesa.

Iako je Ferrari prestigao Mercedes u polju pogonske jedinice, njihov aerodinamički paket je zakazao i početak sezone je pokazao da ima dosta mana. Ferrari je prioritizirao upravljanje zraka koji ide oko prednjih rotirajućih točkova i poboljšanu aerodinamičku efikasnost, dok se Mercedes odlučio na dizajn koji donosi više downforcea.

Ferrari se posebno mučio sa dovođenjem guma u optimalni radni raspon, što je dodatno uticalo na njihove performanse u Australiji, Kini i Španiji. U Bahreinu i Bakuu je to izgledalo malo bolje—iako su u oba navrata propustili priliku da ostvare bolji rezultat i potencijalno možda dođu do pobjede.

Šef momčadi Binotto je otkrio da su nakon Španije detaljno analizirali zašto ne mogu izvući maksimum iz SF90, a na dvodnevnom testu nakon utrke u Barceloni su probali razne setupe bolida, te su napredovali u razumijevanju svojih problema—Binotto je dodao da su tek na tom testu shvatili koliko su ovogodišnje gume drugačije od prošlogodišnjih.

„Testiranja u Barceloni prošle sedmice i analize u Maranellu su potvrdile koliko ovogodišnje gume, koje su vrlo različite od onih koje smo imali 2018. godine, zahtjevaju različite mehaničke i aerodinamičke postavke za pravilan rad,“ rekao je Binotto.

„Već radimo u Maranellu na procjenjivanju novih koncepata, kao i na donošenju novih nadogradnji ovdje (u Monaku).“

S obzirom da je u Monaku gotovo nemoguće preticati, Binotto je istakao važnost kvalifikacija:

„Utrka će biti dosta drugačija, karakteristike staze mogu ‘prodrmati’ poredak. Kao i inače, kvalifikacije će biti jako važno jer je ovdje gotovo nemoguće preticati.“