Daniel Ricciardo je postavio najbrže vrijeme prvog slobodnog treninga na VN Monaca. Drugi je bio Max Verstappen, a treći Lewis Hamilton.

Na samom početku vozači Mercedesa Lewis Hamilton i Valtteri Bottas su se smjenjivali u najbržim vremenima. Izlaskom vozača Red Bulla, Daniel Ricciarda i Maxa Verstappena slika na stazi se promijenila. Dvojac tima iz Milton Keynesa su se umiješali između Mercedesa, te su oni bili ti koji su vozili najbrža vremena. Ricciardo je u jednom od njih i postavio najbrži krug. Ferrari je u ovoj sesiji bio nešto konzervativniji, jer su isprobavali neke od nadogradnji. Valja napomenuti, da su Red Bull i Mercedes radili vremena kvalifikacija.

McLaren, Fernando Alonso, imali su problema sa bolidom. McLaren je pozvao Španjolca u boks da bi provjerili o kakvom problemu je riječ. Tim iz Wokinga je ekao da imaju problema sa kočnicama. Žutu (kratko) zastavu je izazvao Sergey Sirotkin, oji je zadnjim desnim točkom očešao ogradu. Nakon toga, Rus je morao u boks, jer mu je guma praktično otpala. Romain Grosjean je još jedan od vozača koji je imao dodir sa ogradom. Pred sam kraj sesije, Alonso i Grosjean su se vratili na stazu. Grossjean je uspio se probiti do 9. pozicije, dok je Alonso završio na 17. mjestu.

Priča treninga:

Temperatura staze 33.5 *C

Temperatura zraka:21.5 *C

Nakon što je dat znak da je trening otvoren, Sebastian Vettel je prvi od vozača koji je izišao na stazu.

 

Prvi vozač koji postavlja vrijeme je Lewis Hamilton 1:18.413. Nakon njega vozač Williamsa Sergey Sirotkin 1:16.173. Valtteri Bottas  1:15.780. Hamilton je u novom brzom krugu 1:15.229, te je trenutno najbrži. Valtteri Bottas, spošta vrijeme na 1:14.882. Lewis Hamilton radi novi brzi krug u kojem ponovo postavlja najbrževrijeme 1:14.749. Valtteri Bottas skida najbrže vrijeme koje je postavio Hamilton. Finac je odvozio novo najbrže vrijeme 1:14.347. Svi vozači su vremena postavili na hypersoft gumama.

Fernando Alonso je u problemima. U mClarenu pretpostavljaju da je kočioni sistem, te ga pozivaju da se povuče sa staze kako bi provjerili o čemu je riječ.

Sergey Sirotkin na kratko izaziva žutu zastavu. Rus je zadnjim desnim točkom zakačio ogradu.

 

Daniel Ricciardo je u naletu. Australac ima najbrže vrijeme 1:14.103 hypersoft gume. Max Verstappen je novi vozač sa najbržim vremenom. Nizozemac  ima vrijeme 1:13.299 Verstappen radi novo najbrže vrijeme 1:13.255. Nova promjena na vrhu. Daniel Ricciardo je postavio novi najbrži krug 1:13.139.

Max Verstappen ponovo dolazi do najbržeg vremena 1:12.723.

 

Nakon postavljenih brzih vremena vozači su boksu. Pauza je trajala oko 5-7 minuta, da bi na stazu izišao Valtteri Bottas. Odmah iza njega Lewis Hamilton je u novom naletu u kojem ima najbrži krug 1:12.480. Max Verstappen ponovo uzvraća. Nizozemac je išao 1:12.280. Novi uzvrat. Ovaj put, Daniel Ricciardo 1:12.126.

Fernando Alonso se vratio na stazu i odvozio par krugova. U jednom od njih je postavio vrijeme za 19. poziciju.Romain Grosjean, se također nakon incidenta koji je imao (dodir sa ogradom) vratio na stazu. Francuz je trenutno na 17. mjestu. Grosjean vozi novi krug u kojem se probija na 9. poziciju. Alonso je u novom brzom krugu, ali tek za poziciju 18. Vozači su do kraja vrtili krugove simulacije utrke.

Rezultati prvog treninga: