Bivši vozač i svjetski prvak, Jenson Button kaže da kazna od pet sekundi koju je dobio Sebastian Vettel i koje su ga koštale pobjede u Kanadi je veliko razočarenje i nezasluženo.


Vozač Ferrarija je dobio kaznu, jer su sudije smatrale da se vratio na stazu na nesiguran način ispred Hamiltona i da ga je vozač Mercedesa morao izbjegavati.

Kazna je okončala ono što je bilo na stazi – a to je borba do samog kraja za pobjedu. Button je bio jedan od mnogobrojnih koji su protiv kazne.

„To je stvarno tužno. Uvijek je razočaravajuće kad postoji velika borba između dva sjajna vozača, dva višestruka svjetska prvaka – a onda dolaze sudije i oduzimaju nam to kao gledateljima. To je stvarno šteta,“ pojašnjava Jenson.

Button je dodao kako je osjećao da se radilo o trkaćem incidentu, a da Vettel nije imao kuda otići i da nije zaslužio da bude kažnjen.

„Za mene je to trkaći incident.“

„Da, Seb je pogriješio, ali moraš shvatiti da se ovdje radilo o brzini preko 100mph (oko 161 km/h). Ne možete samo zaustaviti bolid i ostati izvan staze.“

„Vraćao se na stazu dok je zadnji kraj klizio. Ne zaslužuje kaznu (Vettel), ali to su propozicije i odlučili su ga kazniti.“

„Na ovakvoj stazi – tako je uska, to je ulična staza. Bolidi su veliki i jednostavno završite preko tog dijela staze. Ne odlučujete da budete tamo. Seb također, nije želio udariti u Lewisa.“

„Obojica su vozili zaista sjajnu utrku, stvarno jesu, tako da ostavlja malo kiselog okusa u ustima.“