Ferrarijev šef Mattia Binotto ima samo riječi hvale za svoju ekipu za besprijekoran rad tokom vikenda u Australiji u kojem su izvukli maksimum iz F1-75, a uputio je i riječi utjehe za Sainza, koji iza sebe ima najgori vikend otkako je u Ferrariju.

Dvije pobjede u tri utrke, dvostruka pobjeda u prvoj utrci sezone, prvo mjesto u poretku vozača sa Charlesom Leclercom, prvo mjesto u poretku konstruktora sa 39 bodova prednosti ispred drugoplasiranog Mercedesa—ovo je Ferrarijev bilans nakon uvode 3 utrke sezone. Izuzetno pozitivan ishod za ‘crvene’ iz Maranella nakon dvije jako loše godine.

Ovakav ishod je sa pravom izmamio osmijeh Mattiji Binotto na kraju utrke, a Ferrarijev šef je u razgovoru za Sky Sports F1 istakao sjajan rad cijelog tima i svjest ekipe o onome što trenutno posjeduju.

„Sretni smo i sretni smo zbog ove pobjede. Vjerujem da su se bolid, vozači i ekipa pokazali kao konkurentni na početku ove sezone. Došli smo u Australiju sa ciljem da pružimo svoj maksimum. Veliko je zadovoljstvo vidjeti kako je bolid radio u ovako teškim uslovima,“ rekao je Binotto.

Jedina ‘mrlja’ Ferrarijevog vikenda je bilo Sainzovo odustajanje u drugom krugu. Španjolac je imao jako teške kvalifikacije, a utrku je zbog svoje greške završio nakon 2 kruga u šljunku. Binotto je stao u odbranu Španjolskog vozača i rekao je da su mnoge stvari pošle po zlu za njega u Australiji.

Sainz je imao vikend za zaborav u Australiji.

„Carlosa su zadesile neke nesretne okolnosti koje mu nisu pomogle. Jučer ga je crvena zastava prije kraja brzog kruga uznemirila (Sainz je bio na putu da postavi još brže vrijeme od Leclercovog), a onda je napravio grešku koja ga je spriječila da krene s jedne od prve 4 pozicije. Danas je prije utrke imao problem sa volanom, a startao je na hard gumama. Sve su to okolnosti koje psihički ne pomažu vozaču i on je tada napravio grešku. Carlos će, međutim, izaći jači iz ovog vikenda i bit će spreman da se iskupi u Imoli.“

„Oba naša vozača su jako brza. Carlos traži svoju najbolju formu. Bio je brz ovaj vikend iako mu neke okolnosti nisu pomogle, ali siguran sam da će pritisnuti Charlesa u narednim utrkama,“ komentirao je Ferraijev šef.

Binotto se potom osvrnuo na važnost pouzdanosti. Osim što trenutno možda imaju najjaču pogonsku jedinicu, Ferrarijev motor se pokazao izuzetno pouzdanim—sve to zahvaljujući intenzivnom progamu pouzdanosti kojeg Ferrari sprovodi još od početka testiranja.

Red Bull ima velikih problema sa pouzdanošću svojih bolida na početku ove sezone.

Naime, Ferrari je prema informacijama talijanskih medija cijela testiranja odradio sa samo jednom pogonskom jedinicom, a u sezonu su ušli ‘oprezno’ što se tiče mapiranja motora. Ferrari trenutno polako oslobađa snagu svog motora jer prvo želi dokazati pouzdanost. Zasad im se taj pristup višestruko isplaćuje jer Red Bull muči veliku muku sa nepouzdanošću svojih motora, zbog čega su u prve 3 utrke već imali 3 odustajanja—dvostruko odustajanje u Bahreinu, te odustajanje Verstappena u 39. krugu utrke u Australiji.

Ferrarijev šef Mattia Binotto je istakao važnost pouzdanosti i lekcije koje je naučio od nekadašnjeg Ferrarijevog tehničkog direktora Rossa Brawna, koji je bio jedan od tvoraca slavne Ferrarijeve dominacije od 1999. do 2004. godine, te kaže da njegova ekipa uvijek i konstantno radi na pouzdanosti (Binotto je bio član Ferrarijeve slavne šampionske ekipe u ulozi Schumacherovog glavnog inžinjera za pogonsku jedinicu).

„Ross Brawn me uvijek učio da prvo morate završiti utrku kako biste pobijedili. Pouzdanost je temeljni aspekt utrkivanja i puno smo fokusirani na pouzdanost. Pouzdanost uvijek mora postojati: u stalnoj smo potrazi za poboljšanjem i pouzdanost nikada nije garantirana,“ istakao je Binotto.