Momčad Mercedesa smatra da znaju kako Ferrari pravi veliku razliku sa motorom. Srebrne strijele od početka sezone pokušavaju riješiti Ferrarijevu ‘misteriju’, a Toto Wolff je za njemački AMuS u Monzi rekao kako znaju šta ‘crveni’ rade.


Ferrari je još prošle sezone dospio ‘pod lupu’ zbog rapidnog napretka u snazi motora i brzine na pravcima. Zbog toga im je FIA prošle godine na pogonsku jedinicu montirala dva senzora kako bi pratili ponašanje njihove baterije.

Ove godine su crveni napravili dodatni korak naprijed sa motorom: dok su prošle godine prednost stvarali u drugoj fazi ubrzanja, Ferrari ove godine u svakom dijelu pravca stvara prednost. Što zbog jačeg motora, što zbog filozofije niskog otpora zraka bolida.

Ferrari u nekim situacijama u kvalifikacijama uspjeva proizvesti dodatnih 55 KS, a konkurentski proizvođači Mercedes, Renault i Honda pokušavaju shvatiti kako i kojim putem crveni uspjevaju u kratkom roku osloboditi toliku snagu.

U Spa i Monzi je Ferrari ostvario svoje prve dvije pobjede u ovoj sezoni, koje su ostvarili iz dva faktora: prvi je Charles Leclerc za upravljačem, a drugi je snažan motor. Na pravcima nije bilo prolaza pokraj Ferrarija.

Ferrari je u Monzi uveo treću specifikaciju pogonske jedinice, koja je još snažnija od prethodne. Ferrari je prema GPS mjerenjima u Monzi na pravcima u kvalifikacijama bio 9 desetinki brži od Mercedesa. Lewis Hamilton je bio 42 kruga na Leclercovom mjenjaču, ali nije mogao proći ispred njega.

Britanac bi bez crvenog bolida ispred sebe išao 2-3 desetinke brže po krugu. Hamilton je imao DRS i zavjetrinu, ali unatoč tome nije bilo prolaza pokraj Leclerca.

„Unatoč tim prednostima, na startno-ciljnom pravcu smo nadoknađivali samo 2 metra u odnosu na Leclerca,“ glasi proračun Mercedesovih inžinjera—premalo da se sruši ‘crveni zid’ ispred Hamiltona.

Šef Ferrarija Mattia Binotto je u analizi utrke rekao kako su snažan motor i efikasna aerodinamika bili ključevi pobjede u Monzi. Rivali se slažu, ali smatraju da je glavni razlog motor. U Monzi se bolidi ne razlikuju toliko po otporu zraka, jer svi voze s najmanjim mogućim razinama downforcea.

„Renault, Honda i mi smo približno na istoj razini trenutno,“ rekao je Wolff. „Samo se Ferrari ističe—i to značajno,“ rekao je šef Mercedesa Toto Wolff.

Mercedes od početka sezone intenzivno radi na pronalaženju Ferrarijeve tajne. Toto Wolff je u Monzi otkrio kako misli da znaju šta Ferrari radi—prenosi AMuS. Naravno, Austrijanac je to zadržao za sebe.

Šef Red Bulla Christian Horner je rekao:“Poslali smo nekoliko sumnjivih činjenica FIA-i, ali nismo dobili odgovor.“

Misterioznu snagu motora vozači Ferrarija imaju samo u specifičnim fazama—u kvalifikacijama, u prvom krugu i odmah nakon restarta poslije sigurnosnog automobila. Iz ovoga bi se moglo zaključiti da Ferrariju treba jedan spori krug prije brzog kako bi oslobodili ove dodatne performanse.

Međutim, ovaj posebni režim rada motora vozači ne mogu koristiti kada oni to žele: npr. kada napadaju ili kada brane poziciju. U Monzi je viđena nova kvaliteta Ferrarijevog motora. Ferrari sada ima ‘napadački’ režim rada motora kojeg je Leclerc koristio da brani svoju poziciju od Hamiltona i Bottasa. On ne proizvodi istu snagu motora kao kvalifikacijski režim, ali je dovoljno snažan da se  ostane u vodstvu.

Mercedesov plan je bio da pritisnu Leclerca kako bi istrošio bateriju, ali se to nije desilo, čak iako je Leclerc koristio punu snagu motora na startno-ciljnom pravcu i na pravcu prije druge šikane. Monežanin je u ostatku kruga uspjevao napuniti bateriju.

Paddockom kruži nekoliko teorija kako Ferrari uspjeva osloboditi dodatnu snagu iz motora. Iako su one možda tačne temeljno, nisu u potpunosti tačne do detalja. Onako kako su objašnjene, značilo bi da se Ferrari bavi ilegalnim radnjama. Nakon istraživanja Ferrarijeve pogonske jedinice prošle godine i njihove dvodjelne baterije, FIA je preko zime izdala nekoliko tehničkih direktiva na ovu temu, kako bi uklonili moguće rupe u pravilima.

No, Ferrarijeva prednost je ostala. Zaključak rivalskih timova:“Rade nešto jako pametno. A ako je legalno, možete im samo skinuti kapu.“