Nakon što je prvi put isprobao novi MCL33, Fernando Alonso je izjavio da za McLaren „dolaze dobra vremena.“

Nakon trogodišnje patnje sa Hondom, McLaren je odlučio preći na Renaultove motore. Momčad iz Wokinga se nada da će ih nove pogonske jedinice vratiti u gornji dom poretka i u novu sezonu ulaze puni optimizma.

Druga najuspješnija ekipa u historiji Formule 1 pobjedu nema od VN Brazila 2012. godine, dok je posljednje postolje ostvareno na VN Australije 2014. godine. Međutim, vjeruje se da je McLaren imao jednu od najboljih šasija u 2017. a Alonso je optimističan da će njegova momčad biti konkurentna sa Renaultovim pogonskim jedinicama s kojima je Red Bull prošle godine ostvario 3 pobjede.

„Dolaze dobra vremena,“ rekao je Alonso za Sky Sports nakon svoje prve vožnje u novom MCL33. „Osjećaj je bio sjajan. Uvijek je poseban trenutak po prvi put sjesti u novi bolid. Sve je bilo dobro.“

„Ovo je važan trenutak za McLaren. Nakon nekoliko godina provedenih izvan borbe za naslov, vrijeme je da se vratimo u tu poziciju.“

„Na testiranjima se moramo pobrinuti da optimiziramo ovaj paket, ali zasad sam jako sretan viđenim i vrlo sam optimističan. Mislim da je ekipa odradila nevjerovatan posao u posljednjih nekoliko mjeseci.“

 „Naša najveća promjena ove godine je prelazak sa Hondinih motora na Renaultove, zbog čega smo morali napraviti neke promjene i kompromise na stražnjem kraju bolida, tako da prvo moramo bolid dovesti na stazu. Moramo ga testirati i moramo se pobrinuti da optimiziramo paket, nakon toga ćemo vidjeti koliko ćemo brzi biti. Imamo dosta posla.“

„Borba za postolja i pobjede, to će biti naš cilj,“ rekao je dvostruki F1 prvak.

Alonso je svoja dva naslova osvojio 2005. i 2006. godine vozeći za Renault. U McLaren se vratio 2015. godine s ciljem da osvoji treći naslov u ovoj momčadi.

No, njegovi najbolji rezultati od povratka u Woking bila su tri peta mjesta, ali on se nada da će mu MCL33 omogućiti borbu za naslov, iako trenutne prvake, momčad Mercedesa na čelu sa Lewisom Hamiltonom vidi kao favorite na početku sezone.

„Teško je reći jer niko ne zna gdje se ko nalazi. Nadam se da će McLaren biti u borbi za naslov,“ odgovorio je Alonso kada je upitan o borbi za naslov u 2018. godini.

„Ako ne mi onda vjerovatno Mercedes i Hamilton jer su oni prvaci trenutno. Oni počinju kao favoriti i oni će biti ekipa koju treba pobijediti, ali nadam se da će McLaren biti tu.“

_________________________________________

Vandoorne se nada da će dosegnuti višu razinu

Alonsov timski kolega će i u 2018. godini biti Stoffel Vandoorne, kojem će ovo biti druga puna sezona u Formuli 1.

Vandoorne je prošao pravo ‘vatreno krštenje’ u debitantskoj sezoni zbog nepouzdanosti i nekonkurentnosti Hondine pogonske jedinice, ali 25-godišnjak vjeruje da može dosegnuti novu razinu ove sezone jer će biti dosta iskusniji nego prošle godine.

„Prošla godina nije imala mnogo smisla za nas dvojicu. Očekivali smo mnogo više od sezone, a zbog promjena koje su se desile, ove godine ćemo željeti osvojiti više bodova. Vidjet ćemo kako će sezona krenuti, nadam se da će biti uspješna,“ rekao je Vandoorne.

„Na kraju prošle sezone smo bili vrlo blizu jedan drugom, pobjeđivao sam ga u kvalifikacijama, a i on je mene pobjeđivao. Mislim da je bilo jako dobro za timski duh da ima dva vozača na približnoj razini koji dodatno guraju momčad prema naprijed. Imam više iskustva i mislim da ove sezone mogu dosegnuti višu razinu, radujem se ovoj sezoni,“ zaključio je Belgijanac.