Vozač Alpinea Fernando Alonso kaže da su bili brži od Mercedesa na Velikoj nagradi Australije, tako da žali što nije uspio završiti utrku.

Dvostruki svjetski prvak nije zadovoljan zbog propuštene prilike da se nađe na postolju po prvi put u novoj eri Formule 1.

Izlazak sigurnosnog automobila je bio preuranjen za strategiju španjolskog vozača, koji je nakon restarta upao u gusti saobraćaj zbog svojih guma.

Početak sezone za Fernanda Alonsa nije krenuo baš dobro. Španjolac ima samo jedan ulazak među osvajače bodova od tri utrke, a u Albert Parku je propustio priliku da dođe do većeg zalogaja jer je Alpine bio vrlo brz čim je stigao u Australiju.

Na otvaranju vikenda, španjolski vozač je imao deveto najbrže vrijeme, a koristio je isključivo hard gume, mada je najbrži krug odradio na softu.

Bolid francuskog proizvođača A522 je bio izuzetno brz i u simulacijama kvalifikacija tijekom drugog slobodnog treninga gdje je Alonso završio na četvrtom mjestu. Međutim, u kvalifikacijama je Fernando doživio neuspjeh izazivajući incident koji ga je koštao proboja među više pozicije.

Zbog toga je morao krenuti u utrku sa desete pozicije, koja na mu je opet davala veliki optimizam da može doći do odličnog rezultata jer je znao za šta je bolid bio sposoban.

Španjolac kaže da je teško prihvatiti stvari koje su išle protiv njega u Melbourneu: „Teško je prihvatiti da sve ide protiv nas u ovom trenutku,“ rekao je Alonso.

Međutim, vozač Alpinea insistira da je postolje bilo moguće, jer su bili brži od Mercedesa. Fernando naglašava da odustajanje Maxa Verstappena bi mu dodatno olakšao posao.

„Izgubili smo sigurno šesto mjesto u Saudijskoj Arabiji. Ovdje (Australija) mislim da smo tražili šesto ili sedmo mjesto prije sigurnosnog automobila. Očigledno je, ako uzmemo u obzir utrku, postolje je bilo vrlo lako bez Maxa,“ pojašnjava on.

„Da bismo pobijedili Georgea i popeli se na postolje, mislim da smo bili prilično brzi, mnogo brži od Mercedesa na ovoj stazi. Dakle, propustili smo priliku,“ smatra on.

Fernando opisuje kako ga je onemogućio proboj dalje to što je gust saobraćaj bio ispred njega nakon što se vratio iz boksa na stazu.

„Bilo je teško. Izašao smo iz boksa, a ispred mene su bila četiri bolida u DRS-u,“ priznao je. „Ako su jedan po jedan, prestigneš ih, ali kad su četiri i sva četiri otvore DRS. Dakle, to je nemoguće pa sam uništio gume.“

„Kao što sam rekao, teško je, ali tako je. Ne možemo se vratiti, možemo samo gledati naprijed, a Imola je još jedna prilika,“ zaključio je Alonso.