Mercedes još uvijek planira nadogradnje za W14. Iako je sezona 2023. u završnoj fazi sezone. Srebrne strijele nisu ostavile po strani evoluciju svog bolida i objašnjavaju da će sve što naprave pridonijeti razvoju W15.  

Pored toga toga, nalaze se u velikoj borbi sa Ferrarijem za drugo mjesto u prvenstvu i vjeruju da će im nadogradnje dati dodatni poticaj za osvajanje drugog mjesta. 

Mercedes je jedna od momčadi koja je napredovala u nekoliko navrata ove sezone, a tako planiraju do kraja. Srebrne strijele nisu nije dobro započele godinu jer su nastavili sa famoznim konceptom ‘nultih bočnih stranica’ te su na pola sezone odlučili promijeniti dizajn svog bolida i odustati od te filozofije. 

Nakon toga, uslijedilo je prvo dvostruko postolje na Velikoj nagradi Španije, a do kraja tekuće sezone planiraju donijeti još nadogradnji koje će biti testirane za W15 bolid sa kojim će se pokušati vratiti u vrh.  

“Morat ćemo iskoristiti zimu kako bismo temeljno poboljšali W15. Postoji mnogo stvari koje možemo učiniti na sadašnjem bolidu koje će ga učiniti bržim i koje će pomoći našem učenju i razumijevanju da razvijemo bolid za sljedeću godine,” objasnila je Rose Wait, šef strategije W15 Mercedesa.

“To je ono što smo radili i nastavit ćemo raditi. Novi dijelovi koje donosimo čine oboje, nadamo se da će dodati performanse i učiniti trenutni bolid bržim, ali sve specifikacije usmjerene su na područja u kojima moramo proširiti naše razumijevanje,” dodala je.

“Stvari koje naučimo testirajući ih ove godine direktno će doprinijeti razvoju W15 bolida,” istakla je.

S druge strane, uprkos činjenici da je ostalo još samo šest trkačkih vikenda i da se mnogi već fokusiraju na bolide za 2024. godine, Mercedes se i dalje nada da će im nadogradnje za W14  pomoći u borbi sa Ferrarijem za 2. mjesto prvenstva konstruktora. 

“Također ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da smo u tijesnoj borbi sa Ferrarijem za drugo mjesto i da nam je ta pozicija u prvenstvu jako važna,” tvrdi ona.

“Imamo poboljšanja u procesu i nastavit ćemo ih ugrađivati u bolid,” zaključila jeRose Wait.