Formula 1 je otklonila posljednje velike prepreke oko uvođenja kvalifikacijskih utrka, jer su uspjeli postići dogovor sa timovima oko financijskih uslova.

Timovi nisu bili zadovoljnji zbog dodatnih troškova koje bi izazvale kvalifikacijske utrke, a neki timovi su željeli veću financijsku kompenzaciju od vodstva Formule 1 zbog dodatnog novca koje bi ekipe morale potrošiti.

Problem se svodio na to kako bi dodavanje triju kvalifikacijskih utrka u kalendar uticalo na financijsku sliku timova zbog ograničenja budžeta. Jedan prijedlog je bio da se granica budžeta podigne za 1 milion $, ali je to naišlo na negodovanje manjih ekipa koje su stava da bi neko to iskoristio u svrhe poboljšanja performansi.

Posljednjih sedmica su se vodile rasprave oko financijskog problema, a navodno je sklopljen paket s kojim su zadovoljni svi timovi. Iako nisu poznati svi detalji, timovi će dobiti oko 500 000$ za dodatne tri utrke, te će granica budžeta biti podignuta za isti iznos.

Uz to će postojati mogućnost isplate većih suma novca ako neka od ekipa doživi veliki udes tokom neke od sprint utrka. Granica budžeta bi se tim timovima u tom slučaju dodatno podignula.

Pošto je financijski paket oko održavanja sprint utrka sad dogovoren, ostale su samo formalnosti prije nego se odobri održavanje kvalifikacijskih utrka. Za ovu sezonu su planirane tri sprint utrke od 100km na Silverstoneu, Monzi i Interlagosu, kako bi se ispitao njihov uticaj na kvalitet utrkivanja.

Kvalifikacijske utrke će odrediti startni grid za nedjeljnu utrku, a bodovat će se znatno manje od glavne utrke.