Tehnički direktor Honde, Toyoharu Tanabe kaže da su nakon prve pobjede u hibridnoj eri dobili još veću motivaciju da se približe Ferrariju i Mercedesu kako bi se ravnopravno borili za osvajanje naslova.


Vozač Red Bulla, Max Verstappen je na senzacionalan način pobjedio na VN Austrije. Rezultat je bio od izuzetnog značaja za japanskog proizvođača, koji se nakon povratka u F1 jako mučio sa tadašnjim partnerom – McLaren.

Nakon što su s timom iz Wokinga raskinuli suradnju, postali partneri sa Red Bullom – da bi poslije ‘kratkog’ vremena došli do prve pobjede nakon 2006. godine. Tanabe kaže da su jako motivisani da se bore sa dva najbolja tima, ali isto tako da pred sobom imaju još posla.

„Naravno, ostvarena pobjeda ohrabruje sve članove našeg razvojnog tima, ali od početka sezone smo doista mogli vidjeti veliki zaostatak za Mercedesom i Ferrarijem,“ kaže Tanabe.

„Na prošloj utrci (Austrija) je bilo u redu, bili smo jaki. Ali, za utrku u Silverstoneu ne mogu jamčiti da ćemo biti jaki kao što smo tamo bili – da ćemo imati istu konkurentnost u usporedbi s drugima.“

„To znači da moramo nastaviti naporno raditi, da steknemo uvjerenje da smo jaki i kada ne napravimo nikakve pogreške – pobjedit ćemo,“ dodao je.

Iako je njegov fokus već na tome kako i na koji način se Honda može poboljšati, Tanabe je priznao da je pobjeda došla kao šok japanskom proizvođaču.

„Veoma sam sretan što sam vidio Maxovu jaku utrku. Neposredno prije starta utrke sam bio malo iznenađen, a onda sam postao nervozan. Nakon toga, njegov tempo je bio dobar, vrlo dobar.“

„Sredinom utrke sam počeo vjerovati da možemo ići na visoku poziciju. Onda, napokon, Max je završio na prvom mjestu – što je za nas bilo fantastično.“

„Nisam očekivao da ćemo toliko biti konkurentni, toliko jaki. Sa prethodnih utrka mogli smo vidjeti veoma jak Mercedes, ali smo se ponekad mogli boriti sa Ferrarijem.“

„Drugim riječima, pokazali smo najjače performanse protiv Mercedesa i Ferrarija – tako da sam malo iznenađen.“