Šef Ferrarija Mattia Binotto je za Sky Italia potvrdio da je njihova prošlogodišnja pogonska jedinica bila u ‘sivoj zoni’ pravilnika. Kontroverzna nagodba sa FIA-om je postignuta kako bi izbjegli otkrivanje svog intelektualnog vlasništva ostalim ekipama.

Ferrari je svojim motorom prošle godine privukao mnoge kontroverze. Njihov SF90 je na pravcima bio i po 7 desetinki brži od rivalskih bolida Mercedesa i Red Bulla, što je, naravno, navelo njihove rivale da se zapitaju šta to Ferrari radi sa svojim motorom što im donosi toliku prednost.

Mercedes je ‘vrtio’ priču da je Ferrarijev motor 50 KS jači od njihovog i da im nije jasno kako je Ferrari stekao toliku prednost u polju pogonske jedinice, jer su ova pravila dosegnula svoj limit. Kako se kraj sezone približavao kraju, tako je Ferrari sve više bio pod prismotrom FIA-e i rivala.

Od VN SAD-a je FIA počela izdavati tehničke direktive kojima je polako ‘zatvarala’ tzv. sive zone pravilnika: pojasnili su dodatno pravila, šta je dozvoljeno, a šta nije. Uoči ove sezone je drugi senzor za mjerenje protoka goriva postao obavezan, a cijeli skup tehničkih direktiva kojeg je upravljačko tijelo sporta izdalo od posljednje trećine prošle sezone je najviše uticalo na performanse Ferrarijevog motora, koji je ove godine prema procjenama i do 50 KS slabiji od konkurencije.

Naravno, sve je kulminiralo FIA-inom objavom zadnjeg dana predsezonskih testiranja u Barceloni da je zaključena istraga Ferrarijevog motora iz 2019. i da je postignuta nagodba sa ekipom. Rezultati istrage i detalji nagodbe su ostali tajna, iako je FIA kasnije pojasnila da nije mogla dokazati da je Ferrarijev motor prošle godine bio nelegalan.

Nove tehničke direktive su bile ciljane na Ferrari i najviše su uticale na Ferrari koji je prema nekim informacijama napravio ovako slab motor jer su ‘zbrzali’ proces proizvodnje novog V6 motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Šef ekipe Mattia Binotto se u intervjuu za Sky Italiju dotakao teme Ferrarijevog prošlogodišnjeg motora i rekao je da je motor funkcionirao unutar tzv. ‘sive zone’ pravilnika:

“Motor nije bio ilegalan jer bismo u protivnom bili diskvalifikovani. FIA je provjerila svaku utrku i nikada nije našla ništa nepravilno. Nijedan rival nije protestirao. Postigli smo sporazum u kojem su razjašnjenje tačke pravilnika koje su bile u ‘sivoj zoni’. Normalno je da je naš sporazum tajna jer ne možemo otkrivati svoje planove.”

“Bili smo u sivoj zoni cijelu prošlu sezonu, sve do zime, kada je FIA uz našu pomoć izdala tehničku direktivu koja sprječava da se neke stvari rade sa pogonskom jedinicom. To je imalo uticaj na sve proizvođače, ali na nas je najviše uticalo,” rekao je Binotto.

Ekipe su nakon objave Ferrarijeve nagodbe sa FIA-om pisali pisma FIA-i u kojima su tražili otkrivanje detalja istrage i nagodbe, te su prijetili pravnim postupcima, ali se to sve stišalo kada je sezona počela. Ferrari je uz to prema nagodbi sa FIA-om obavezan pomagati upravljačkom tijelu u nadgledanju legalnosti svih pogonskih jedinica.

Binotto je objasnio da je nagodba postignuta kako bi se izbjeglo produbljivanje cijelog slučaja i otkrivanje Ferrarijevog intelektualnog vlasništva:

“Tajna nagodba je normalna stvar. Šta smo trebali uraditi?—pokazati svima svoj motor i svoje tajne? Mislim da to niko nikad u F1 nije uradio, niti će ikad uraditi,” dodao je Binotto.